Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Николай Малинов обвинен в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България

Николай МалиновНиколай Малинов

"Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестени на този етап на разследването. На въпроси няма да отговаряме", заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция относно разследването на шпионаж в полза на Русия.

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече о освободен от ареста", каза той.

"Организациите, с които е работил, са базирани в Русия. Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид Решетников за влизане в страната ни", поясни Цацаров.

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

От думите му стана ясно, че е намерена и докладна на руски език. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники