Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Русия е традиционен и един от най-важните външноикономически партньори на България

Борисов: Русия е традиционен и един от най-важните външноикономически партньори на България

„Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Българският премиер посочи, че през юли тази година бе отбелязана 140-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. „България желае да развива с Руската федерация отношения, основани на диалога, конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът изтъкна, че нашата страна желае да продължи сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика. „Русия е традиционен и един от най-важните външноикономически партньори на България“, категоричен бе министър-председателят. Той отбеляза, че приоритетно направление за страната ни в двустранното икономическо сътрудничество, основано на взаимно доверие и солидарност, е енергийната тематика.

„България води политика, насочена към осигуряване на енергийната сигурност както за страната ни, така и в Европа. Работим активно по проектите за газови връзки със съседните страни“, каза още премиерът Борисов пред руския министър.

По време на срещата акцент бе поставен върху подкрепата на страната ни за преминаване на разклонение на „Турски поток" през територията на България в контекста на създаването на регионален газов хъб „Балкан", посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че страната ни работи за реализация на проекта за разширение на газопреносната мрежа от турско-българска до българо-сръбска граница. Реализацията на „Балкански поток“ при стриктно спазване на европейското законодателство е от стратегическо значение за България и региона.

„Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона“, допълни премиерът Бойко Борисов.

Фокус на срещата бяха още резултатите от проведеното на 16-17 септември 2019 г. във Варна 17-то заседание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. „Надявам се те да имат положително влияние върху двустранните икономически отношения и да се реализира потенциалът във всички области от взаимен интерес между страните“, каза още премиерът Борисов пред руския министър.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники