Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екатерина Захариева в Ню Йорк: България намали с 90 на сто децата в институции

Екатерина Захариева в Ню Йорк: България намали с 90 на сто децата в институции

“България намали броя на децата в институции с 90 на сто, като предвиждаме да бъдат окончателно закрити всички домове за деца с увреждания и за деца от 4 до 7 години.” Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която откри в Ню Йорк събитие относно деинституционализацията в детската грижа.

Срещата с активисти от цял свят е на тема „Преобразуване на грижите за деца: Изпълнение на ангажимента на Дневния ред на развитието 2030 никой да не бъде изоставян“, и се организира като съпътстващо събитие на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН.

Домакини на събитието са България, Йордания, Европейската комисия и неправителствената организация “Лумос”, основана от писателката Джей Кей Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър.

“България залага на два принципа при реформата, свързана с децата в риск: всички действия на държавата трябва да са насочени единствено в интерес на детето, не на родителите, настойниците, попечителите или социалните служби, и, второ, самото дете трябва да участва в процеса на вземане на решения за неговото бъдеще”, изтъкна министър Захариева.

“Първата стъпка винаги е най-трудната, но днес уверено може да кажем, че до 2025 г. България ще е наложила пълна деинституционализация в грижата за децата”, каза българският първи дипломат. Тя призова участниците в събитието към честен и откровен дебат.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.