Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е на последните места в ЕС по трансплантации на стволови клетки

България е на последните места в ЕС по трансплантации на стволови клетки

България е на последните места в Европейския съюз по извършени трансплантации на стволови клетки. Това показват данните на Евростат за 2017 г.

Общо за годината 139 българи са се подложили на подобен тип трансплантация. Единствено в Люксембург, Естония и Кипър броят им е по-малък. В Малта и Словения пък не е извършена нито една трансплантация на стволови клетки.

Лидер по този показател е Германия, където близо 7700 души са се подложили на такава интервенция. Франция и Италия попълват челната тройка съответно с 5500 и 5100 трансплантации.

Заради малкия си брой жители Люксембург е на първо място по извършени подобни интервенции на 100 хил. души от населението на страната, като през 2017 г. близо 20 души са се подложили на трансплантация на стволови клетки. Германия, Италия и Франция се нареждат непосредствено зад Люксембург.

Единствено Румъния е зад България по брой трансплантации на 100 хил. души. На българска територия те са 1.96, докато в северната ни съседка – 1.63. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники