Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Вишал Амин, координатор на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Вишал Амин, координатор на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост

На 18 ноември 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с делегация, водена от координатора на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост Вишал Амин.

Обсъдено бе сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ при разследването на тези престъпления.

Г-н Вишал Амин бе запознат с предприетите от българската прокуратура действия в тази насока – издаване и актуализиране на указания за разследването на престъпления против интелектуалната собственост, създаване на мрежа от прокурори, отговорни за тези разследвания на територията на цялата страна, както и провеждане на обучения с такава насоченост. В резултат на това, е постигнато двойно увеличение на образуваните досъдебни производства с такъв предмет – при 79 за 2018 г., само за първите 9 месеца на 2019 г. те са 147. През 2019 г. за първи път са постигнати осъдителни присъди с налагане на наказание лишаване от свобода на 16 лица.

Представена бе подробна информация за последните действия на прокуратурата, МВР – ГДБОП и НАП срещу нелегални кабелни оператори. Общо е становището, че българският Наказателен кодекс се нуждае от спешни изменения в частта „Престъпления против интелектуалната собственост“, за което е необходим експертен опит, но и политическа воля.

От посолството на САЩ в София уточниха, че Вишал Амин и водената от него делегация са имали срещи и в Министерството на културата, ГДБОП, Американската търговска камара и с представители на местната индустрия.
Обсъждани са начини за засилване на капацитета на българските правоналагащи институции в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Амин е подчертал, че стъпките, предприети за постигане на напредък в защитата на интелектуалната собственост, биха засилили върховенството на закона в България и биха подобрили инвестиционния климат в страната.

"Инвестирането в дадена страна е по-атрактивно, когато инвеститорите могат да разчитат, че върховенството на правото ще бъде наложено и когато са убедени, че тяхната интелектуална собственост ще бъде защитена," каза координаторът по интелектуална собственост към Белия дом Вишал Амин, цитиран в прессъобщение на посолството.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.