Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Херо Мустафа: До 3 г. България може да е най- привлекателната дестинация за американските компании в региона

Херо Мустафа: До 3 г. България може да е най- привлекателната дестинация за американските компании в региона

След 3 г. България може да е най-привлекателната дестинация за американските компании в региона, ако постигне върховенство на закона и се пребори с корупцията. Това прогнозира американската посланичка на САЩ у нас Херо Мустафа по време на бизнес закуска с Американската търговска камара в петък сутринта.

Три приоритета за работата си в България очерта Мустафа: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. По-добри отношения между България и Запада, внимание към жените, младежите и малцинствените общности, уважение към различните култури и народи са част от нещата, по които ще работи посланикът.

Тя подчерта, че вече е успяла да направи възможна среща между президента Тръмп и премиера Бойко Борисов, както и между търговските делегации на двете страни. Тя изтъкна и ролята на страната ни като лидер в интеграцията на района, укрепване на граничния контрол и миграцията като външна граница на ЕС.

Тя подчерта, че срещата Тръмп-Борисов не е награда за сделката за F-16. Според нея Тръмп и Борисов ще говорят за тясно сътрудничество в сигурността, енергийните доставки, икономиката и върховенството на закона.

По отношение на борбата с корупцията Мустафа увери, че ще работи както с правителството, така и с гражданското общество. Върховенството на закона и на медиите е начинът да се постигне пълна демокрация. „Когато гражданите вярват на правителството и институциите, тогава икономиката може да постигне пълния си потенциал", каза посланичката.

Диверсификация на газовите връзки чрез интерконектора с Гърция, както и изграждане на нови- с Румъния до Австрия, със Северна Македония също трябва да е приоритет, тъй като в момента България внася по-голямата част от енергийните си ресурси от Русия. Екип от специалисти от САЩ ще дойдат за консултации у нас и ще посетят АЕЦ-овете Белене и Козлодуй, допълни още посланичката.

Ще попитате защо съм такъв оптимист? Защото има силна политическа воля и народ, готов да прави крачки напред, за да подобри качеството на живот. Макроикономическата стабилност позволява сериозен растеж на икономиката, изрази увереност Мустафа. Според нея това, което сме изградили досега между двете страни, може да е само началото. Американските компании са инвестирали доста над 2,5 милиарда щатски долара в българската икономика, като са създали над 30 хиляди високоплатени работни места за висококвалифицирани специалисти, което пък поставя САЩ сред шестте най-големи инвеститори в страната.

Търговският обмен между двете ни страни през 2018 г. възлиза на 1,2 милиарда щатски долара и продължава бързо да нараства. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники