Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: България се стреми към възпиране и диалог с Русия

Борисов: България се стреми към възпиране и диалог с Русия

Премиерът Бойко Борисов подчерта днес, че възпирането и диалогът с Русия са в основата на баланса, който търси страната ни. Той каза това на съвместен брифинг с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в щаб квартирата на НАТО в Брюксел.

„Отляво на Черно море е Крим, отдясно е Истанбул, а зад нас е Косово. Така че принципът, на който държа от тук да се чуе, който съм защитавал, защитавам и за радост и колегата Столтенберг го защитава, е отбрана и възпиране. Затова се въоръжаваме - за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия или съюз. Втора точка - диалог с Русия, именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ „Белене“ и за „Балкански поток“. Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС. Нищо тайно или скрито не правим. Това е балансът, който дава възможност на България да играе и ключова роля в региона, и в Черно море“, подчерта Борисов.

По повод евентуалното изграждане на координационен център на НАТО във Варна, премиерът заяви: „Ние не се натискаме за координационен център. Ние и сега имаме координационни функции – пет учения тази година има в Черно море. Аз винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Ролята на този център или въобще на тези функции и това, което правим, е възпиращата роля, когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят“.

Столтенберг от своя страна похвали България затова, че вече отделя 3,25 на сто от своя БВП за отбрана, както и за ролята на страната ни за решаването на спора между Северна Македония и Гърция, позволила Македония да получи покана за членство в пакта:

„Аз благодарих на премиера Борисов за силната подкрепа на България и договора за приятелство, който позволи да се постигне съгласие между Северна Македония и Гърция по спора за името. Това беше изключително важно и показва ангажимента на България за стабилността в региона“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники