Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Грузия Гиорги Гахария в Давос

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Грузия Гиорги Гахария в Давос

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Грузия Гиорги Гахария в рамките на провеждащия се в Давос Световен икономически форум. Акцент в разговора между двамата правителствени ръководители беше задълбочаването на политическите и икономическите връзки между двете страни.

Пред своя грузински колега, премиерът Бойко Борисов изрази своето удовлетворение от отличните двустранни отношения между двете държави, като подчерта, че Грузия е сред основните външнополитически партньори на България в региона на Черно море и Южен Кавказ. „България счита Грузия за свой традиционен икономически партньор, с когото желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество“, подчерта българският министър-председател.

В рамките на срещата Бойко Борисов посочи, че България приветства засилването на партньорството ни в контекста на инфраструктурната свързаност между Европа и Азия, особено в изпълнението на проекти от общ интерес в областта на енергетиката и транспорта. По думите на българския премиер това ще допринесе за укрепването на стабилността, сигурността и икономическото благосъстояние на двете страни и на Черноморския регион като цяло.

В хода на разговора българският министър-председател Борисов изтъкна ролята на Грузия като стратегически партньор на ЕС във връзка с повишаване сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и за България в частност. „Развитието на Южния газов коридор, включително разширяването на газопровода в Южен Кавказ на територията на Грузия, е общ приоритет с цел транспортиране на каспийските енергийни ресурси към западните пазари“, допълни Бойко Борисов пред грузинския премиер.

В контекста на българската подкрепа за европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че страната ни ще продължи да работи и за в бъдеще за стратегическия избор на Грузия. „България ще продължи да споделя своя опит в направление ЕС и НАТО, както и цялостно в процеса на провеждане на демократични реформи в Грузия“, заяви Борисов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.