Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пардю: Главните ви проблеми са корупция, зависима журналистика, еднопартийна система и влияние на Русия

Пардю: Главните ви проблеми са корупция, зависима журналистика, еднопартийна система и влияние на Русияснимка: btvnovinite.bg

Четири неща възпрепятстват напредъка на България – първо нивото на корупция и организирана престъпност. Притеснява ме липсата на свободна и независима журналистика в България. Не се търси отговорност от висшите държавни служители. Дано има в бъдеще по свободна и независима медийна среда. Това каза пред бТВ бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

В България има еднопартийна система. Премиерът и ГЕРБ властват на политическата сцена, има и други партии но не са ефективни. Четвърто – България зависи от Русия за енергията си и това дава влияние на Русия. Режимът на Путин в Москва е авторитарен и има огромно влияние в България. Опасявам се Русия да не ползва влиянието си в България за не съвсем демократични цели. Това са сериозните проблеми в България днес, подчерта Пардю.

„Организираната престъпност и корупцията бяха голям проблем за България. Тя беше в период на преход, смятам, че процесът продължава и днес. Битката е нескончаема, подобряването на демокрацията продължава. Имаше много мафиотски убийства докато бях в България. Аз твърдях, че незабавно трябва да се вземат мерки. Гордея се, че докарахме ФБР, агенцията за борба с наркотиците, допринесохме за съдебната реформа. Тогава мислех, че в България се ловят само дребните риби, казах, че големите риби се измъкват. Имаше намерение да се омилостивят САЩ и западните съюзници, и да се демонстрират действия, когато такива липсват. За съжаление на тогавашния главен прокурор и някои други не им беше много удобно”, отбеляза Пардю. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники