Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: От коронавируса най-добре пази дисциплината

Борисов: От коронавируса най-добре пази дисциплината

Съветът по сигурността към Министерския съвет, който се събра заради разпространението на коронавируса, реши, че държавата създава щаб, който ще бъде оглавен от ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на Военномедицинската академия. В щаба влизат главният секретар на МВР, шефът на Гранична полиция, държавният инспектор, представител на Министерството на външните работи, на здравното министерство.

Целта му е по думите на премиера "да се противопостави на разпространението на коронавируса".

Премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. "Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази както дисциплината - хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок", обяви Борисов, цитиран от БНР.

Предвижда се във вторник да се проведе учение, на което властите ще представят как се реагира при откриване на коронавирус. По сухопътните граници ще бъдат монтирани уреди за изследване на температурата на влизащите в страната.

Преди началото на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от премиера заради ситуацията с коронавируса, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че без да имат признаци, хората не подлежат на задължително изследване.

"Ако човек няма признаци - температура, оплаквания, не подлежи на такова изследване, няма смисъл да го прави", обяви той. До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.

"Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения", обяви здравният министър Кирил Ананиев. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.