Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът удостои молдовския посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

Президентът удостои молдовския посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Штефан Горда с орден „Мадарски конник“ първа степен. „Това висше държавно отличие е признание за последователните усилия на посланик Горда за развитието и задълбочаването на приятелските отношения между нашите две страни през последните четири години“, заяви президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Държавният глава отбеляза, че в рамките на мандата на дипломата политическият диалог между България и Молдова е продължил да се развива във всички направления от взаимен интерес. „Приятелските връзки между двете държави се основават както на силните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, така и на наличието на над 60-хилядната българска общност в Молдова, която е важна част от молдовското общество“, заяви Румен Радев.

Президентът изказа благодарност на посланик Горда за положените усилия за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Молдова.

В словото си посланик Горда изказа благодарност за висшето държавно отличие като признание за усилията на цялото посолство за развитието на приятелските отношения между двата народа. „Орден „Мадарски конник“ символизира борбата на българския народ за свобода, независимост и достойно място в света, а молдовците заедно с представители на други народи са се борили героично за свободата на България“, заяви посланик Горда и припомни за българските семейства, намерили свой дом преди 200 години в Бесарабия, и за това, че революционерите ни Христо Ботев и Васил Левски са открили приятели на молдовска земя.

Штефан Горда благодари за българската подкрепа по пътя на европейската интеграция на Молдова. „Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално нужда от тази подкрепа има българският етнос, който е два процента от населението ни“, заяви посланикът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.