Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

2 млн. българи са емигрирали по данни на МВнР

2 млн. българи са емигрирали по данни на МВнРснимка: iconomist.bg

По данни на Министерството на външните работи(МВнР) емигриралите българи са близо 2 млн. души, съобщи на кръгла маса, посветена на демографските проблеми и пазара на труда, Боряна Димитрова от Алфа рисърч.

Събитието е организирано от Bulgarian Chevening Associaton със съдействието на Британското посолство у нас. Димитрова уточни, че твърде малко познаваме българската емиграция и че има нужда от единна информационна система, която да следи тези процеси.

По данни на Евростат, изнесени от министър Деница Сачева на същата кръгла маса, емигрантите на 1,3 млн. лв., което е сериозно разминаване в цифрите. Основен фактор за емиграцията е икономическа, каза Димитрова. Най-големите български диаспори са в Германия, САЩ, Испания, Канада. В Турция също имаме голяма диаспора, но тя е по политически причини, вследствие на възродителния процес.

Изследванията сочат, че емигрантите избират страни, в които БВП на глава на населението по покупателна способност е по-висок от средния за ЕС. Реалистичните очаквания са, че младите българи ще избират да останат у нас и да се връщат, когато достигнем 75% от БВП на глава на населението по покупателна способност в ЕС, каза Димитрова. Според нея у нас има слабо познание за профила на българския емигрант и тази празнота се попълват от няколко външни изследвания. Те показват, че преобладаващите емигранти са предимно млади мъже, които работят с един час повече и получават с една пета по-малко отколкото местните граждани. Трудат се в нискоквалифицирани дейности - земеделие и строителство. Има и друга категория емигранти, която работи във финансовия сектор, което е висококвалифициран труд.

Димитрова добави, че у нас има традиция и в образователна емиграция. Днес имаме ускорена образователна емиграция. По данни на МОН 15% учат в чужбина. Но няма данни колко от тях се връщат у нас и колко остават в страната, в която са завършили или пък отиват в други държави. / Икономист

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники