Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Заради презапасяването около коронавируса ще се деблокират 100 хил. л спирт от резерва

Заради презапасяването около коронавируса ще се деблокират 100 хил. л спирт от резерваснимка: dnevnik.bg

Заради презапасяването около коронавируса и последвалото изчерпване на дезинфектанти от складовете, предстои да бъдат деблокирани 100 хиляди литра спирт от резерва.

Това се разбра на извънредното заседание на Министерския съвет днес, посветено на мерките срещу разпространението на COVID-19. В момента в резерва има над 400 хил. л спирт, каза премиерът Бойко Борисов.

Той подчерта, че заседанието се свиква, не защото има открит заразен в България, а "заради жълтите, хейтърски и фалшиви новини", че има случай на новия вирус, но това се крие. "Към днешна дата нямаме доказан случай на бългагрски гражданин или на чуждестранен гражданин, пребиваващ в България, с коронавирусна инфекция", увери председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Премиерът Борисов указа на министъра на икономиката Емил Караниколов да покани българските производители на дезинфектанти и да им се осигури достъп до спирт. "Свързваш се с производители на маски или ако има такива, които могат да си трансформират производството, да го направят, така че да няма недостиг", отсече Борисов.

Премиерът посочи, че във Фонда за бедствия и аварии има 77 млн. лева, които могат да се използват, ако се наложи за мерки срещу коронавируса. "50 млн. лева сме готови да сложим още", добави той.

Освен редовният брифинг за ситуацията около коронавируса, който Националният щаб дава в 8 часа всяка сутрин, изявления за медиите ще се дават и в 17 часа. Това се разбра от думите на премиера Борисов.

"Ако трябва, и на обед един брифинг давайте. Всички доктори се нареждат и обясняват", заръча той и попита дали Националният щаб ще издаде препоръка за отменяне на събития.

"Ние преживяваме всяка година поне по две епидемии, никога не се е стигало до такава истерия и такава паника", коментира проф. Мутафчийски. Той отново посочи, че смъртността от новия коронавирус не е по-висока от тази при познатите видове грип. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники