Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българите са най-неудовлетворени от живота си в ЕС

Българите са най-неудовлетворени от живота си в ЕС

Българите са най-неудовлетворената от живота си нация в рамките на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 54% от българите изразяват ниска удовлетвореност от качеството си на живот спрямо спрямо 16,4% в ЕС. Най-удовлетворени са гражданите на Финландия и Ирландия – и в двете страни делът на силно неудовлетворените е под 10%, а на силно удовлетворените и средно удовлетворените е почти равен.

Над 70% от българите изразяват неудовлетвореност от материалното си положение. Средният годишен еквивалентен доход в България достига 3590 евро спрямо 16 843 евро в ЕС.

Най-високи е средният годишен доход в Люксембург – 40 270 евро, а на второ място е Дания с 30 717 евро. Най-ниският среден годишен еквивалентен доход обаче е в Румъния – 3284 евро.

Над една трета от българското население не е удовлетворено и от работата си, само 18% са силно удовлетворени, а 45% - средно удовлетворени. За сравнение, в ЕС числата са, съответно, 16,9%, 58,5% и 24,6%.

Над 94% от българите разчитат на свои близки в случай на нужда, но над една трета от населението изразява неудовлетвореност от личните си отношения. В ЕС 93% от населението разчита на свои близки при необходимост, но само 10% не са удовлетворени от личните взаимоотношения, които поддържа.

Над 50% от българското население не се чувства в сигурност и безопасност, сочат още данни. В ЕС делт е наполовина по-нисък. Едва малко под една трета от българите вярва на съдебната система, но пък 51% вярват на Европейския парламент. В ЕС тенденцията е обратната – по-високо доверие в местната съдебна система и по-ниско – към Европарламента.

Българите са най-неудовлетворената нация и по отношение на околната среда – 59% спрямо 20% в ЕС. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники