Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Каракачанов: За 2 г. САЩ са ни дали военно оборудване за $87 млн. безвъзмездно

Каракачанов: За 2 г. САЩ са ни дали военно оборудване за $87 млн. безвъзмездно

За мандата на правителството от 4 май 2017 г. до края на 2019 г. с предоставените безвъзмездни кредити от правителството на САЩ на българската армия са предоставени различни видове отбранителни продукти и свйрзани с тях услуги на обща стойност 87 237 534 долара. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламентарния контрол.

Думата безвъзмездно означава подарък. Терминът е безвъзмезден кредит - това са пари, които ти не връщаш, обясни министърът в отговор на Павел Шопов от "Атака", който обяви, че безвъзмезден кредит е все едно дървено желязо.

Каракачанов изброи, че САЩ са предоставили на България различни видове отбранителни продукти и материално оборудване - специализирана автомобилна техника и резервни части за нея, безпилотни летателни системи и резервни части, навигационно и комуникационно оборудване, компютърно такова, плавателни средства, парашутно десантно имущество, принадлежности за джипиес системи и др.

Допълнително сме получили специализирани лодки със спомагателно оборудване за 1 227 308 долара, обясни министърът.

Както и оборудване за езикови лаборатории и курсове за изучаване на езици. Както и целево финансиране по международна програма за езиково обучение. По тях са обучени 174 военни. Извършено е и безвзмездно бучение на 97 души в България от мобилнипекипи на Пентагона.

Получени са и 14 500 паунда от посолството на Великобритания за обучение във ВМУ във Варна.

126 млн. долара са ни предоставили САЩ от 2008 г. до този мандат, допълни Каракачанов. /24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники