Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: В храмовете – само тези, за които вярата е по-важна от здравето

Борисов: В храмовете – само тези, за които вярата е по-важна от здравето

Не могат да кажат отците „Не идвайте в църквата“ – значи да си хвърлят расото. Ние можем като щаб и правителство да кажем – само крайно нуждаещите се, само тези, които имат истинска нужда и тя е по-силна от страха да се разболеят от коронавирус. Това заяви на брифинг премиера Бойко Борисов, който се срещна със Светия Синод заради мерките около Цветница и Великден.

На репортерски въпрос защо мерките по отношение на църкви и манастири остават само с пожелателен характер, ловешкият владика Гавриил реагира с пламенна защита на министър-председател: "Знаете ли вярващите в Гърция, например, как величаят г-н Борисов и ни казват - благодарете на Бога и се молете за него, че Господ ви е дал такъв ръководител, дето не направи такъв ръководител, който не направи това, което направиха при нас!".

Църквата има нещо, без което християнин не може - това е Светата литургия, тя не става в парка, подчерта митрополитът.

По думите му църквите ще светят, ще се извършват литургии и камбаните ще бият, но на всички ще се раздават маски безплатно, ще се използва дезинфектант и МВР и църковните служители ще следят да има дистанция между миряните.

„Който желае, ще дойде на църква, никого не караме насила“, заяви духовникът и допълни, че в другите страни не църквата, а държавата е отменила богослуженията.

„Погледнете колко случаи има в историята, когато страшни епидемии са прекратени с божията помощ. Нашата отговорност е огромна, не мислете, че го правим, защото сме безотговорни. Ние правим всичко възможно Господ да даде всичко, за да се прекрати тази пандемия“, каза Гавриил.

„Правителството, синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани – хем да можем да си почетем вярата, хем да си търсим упование в Господа – „Господ помага, но в кошара не вкарва“, казват старите хора“, отбеляза премиерът.

Той посочи, че БНТ ще предава на живо литургиите в храмовете и така гражданите ще могат да посрещнат празниците и у дома.

Така храмовете остават отворени. „Ще си понеса упреците и наказанието, ако не сме били прави с владиците и патриарха“, подчерта Борисов.

Самият той заяви, че няма да ходи на църква на Великден - за да даде пример и за да не излага други хора на риск. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.