Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БСП иска оставката на Екатерина Захариева

БСП иска оставката на Екатерина Захариева

БСП категорично възразява срещу присъединяването на България към разпространената днес декларация на министрите на външните работи на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 г. от края на Втората световна война.

Подобни декларации в деня, в който капитулира Нацистка Германия омаловажава милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света.

Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници.

Подобни интерпретации и констатации, без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

Настояваме министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева да оттегли подписа си и премиерът да внесе в парламента нейната оставка.

Неоспорим факт е, че Денят на победата - 9 май 1945 г. затвори най-кървавата страница в историята на човечеството и даде шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която България днес е част.

Без Деня на победата, нямаше да бъде възможен Денят на Европа. Поздравяваме българските граждани с двата празника!

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники