Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега плановете за административно-териториалната реформа на Болградския район

Екатерина Захариева обсъди с украинския си колега плановете за административно-териториалната реформа на Болградския район

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, населен предимно с етнически българи.

„Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно“, каза министър Захариева по повод административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини.

Екатерина Захариева припомни значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения. „Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище“, подчерта Екатерина Захариева. В хода на разговора тя потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той увери, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба обсъдиха и мерките в двете страни срещу разпространението на коронавируса. Миналата седмица българското правителство одобри хуманитарна помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 комплекта със защитни костюми и материали за нуждите на украинското здравеопазване. България също така реши да окаже и финансова помощ срещу коронавируса на Украйна в рамките на международни организации.

Събеседниците изразиха надежда, че в зависимост от намаляването на риска от заразата границите постепенно ще бъдат отваряни за контакти между бизнеса и хората.

Двамата министри обсъдиха и възможността за реализиране на отложената заради пандемията с коронавируса визита на Екатерина Захариева в Украйна през втората половина на годината. Тя също покани министър Кулеба да посети България.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.