Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ДАНС в доклад: Успешно противодействахме на руски заплахи за България

ДАНС в доклад: Успешно противодействахме на руски заплахи за Българияснимка: bntnews.bg

В годишния си доклад ДАНС отчита като сериозен успех пресичането на разузнавателна дейности на руски дипломати и наложената забрана за влизане в страната на генерал Леонид Решетников и бизнесмена Константин Малофеев за период от 10 години.

"По сезираща информация на ДАНС е проведен комплекс от действия за пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган", се посочва в документа.

Заради своята дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут, той e обявен за персона нон грата от Министерството на външните работи. Дипломатът е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и му е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

В резултат на координираните действия на МВнР и ДАНС е отказано издаването на виза на руски дипломат, който е трябвало да заеме поста на военно аташе у нас. Причината за отказа е, че той ще "създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България“.

Освен горните случаи през 2019 г. със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки "забрана за влизане в България за срок от 5 години" на трима чужди граждани, като на двама е отнето и правото на пребиваване в страната, поради извършване на дейност, създаваща рискове за националната сигурност. Със същите мотиви петима чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и имат наложена 10-годишна забрана за влизане в страната. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники