Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българите в пандемията - "сами и уязвими", САЩ губят като съюзник

Българите в пандемията - "сами и уязвими", САЩ губят като съюзник

Гражданите на ЕС, включително българите, се чувстват "сами и уязвими" в света и не виждат САЩ като основен международен съюзник в кризата, предизвикана от коронавируса.

Това показват данни на ново голямо социологическо проучване по поръчка на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). Докладът призовава европейските лидери да изслушват внимателно своите граждани и да поемат колективна ангажираност в ключови области.

Образът на САЩ по време на пандемията се е подобрил само за 8% и се влошил за над една трета (36%) от българите. Има страни, където негативизмът към САЩ категорично доминира: Германия (65%), Португалия (70%), Дания (71%).

В 9 държави от съюза има широко разпространена враждебност към Китай, докато промяната в България е по-скоро неутрална (за 56% отношението им не се е променило). Но България е и страната с най-голям дял на подобрили (22%) и най-малък на влошили (22%) впечатлението си за Китай покрай пандемията.

От 17% до 33% от европейците са влошили мнението си за Русия, но българите се отличават в тази група с едва 8%. Подобрилите отношението си към тази страна българи са 27% (само Италия е близко с 23%), докато в останалите държави така смятат не повече от 12%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники