Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Галъп Интернешънъл": За близо половината от българите COVID-19 е като грипа

"Галъп Интернешънъл": За близо половината от българите COVID-19 е като грипа

Българите като че ли вече приемат по нов, по-спокоен, начин опасността от коронавируса. Това е белег на опита на обществото да живее редом с вируса и да разчита на личната отговорност. Сега ще проличи дали обществото ни е на такава висота. Изводите са от изследване „лице в лице“, проведено между 2 и 10 юли сред 806 души.

Въпреки по-високия процент положителни тестове последния месец, българите сега гледат по-спокойно на ситуацията с коронавируса в сравнение с времето преди месеци. През юли 35% избират опцията „коронавирусът е огромна заплаха“, но 46% са по-близо до мнението „Коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен“. Останалите се колебаят.

Все пак, повечето хора продължават да възприемат официалната теза по повод коронавируса – в станалата емблематична напоследък двойка, 47% одобряват Мутафчийски, а 28% – Мангъров. Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов.

49%, например, подкрепят работата на националния щаб срещу коронавируса, а 34% не одобряват.

В този контекст беше проверено и отношението към някои потенциални (само)ограничения заради вируса. Като че ли най-сериозни дялове респонденти приемат да ограничат посещения на молове и ресторанти, а най-малък дял са склонни да намалят времето с приятели.

Любопитното е, че работата от къщи събира осезаема подкрепа – 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи, а 32% намират аргументи против.

Не се открива изявена подкрепа за дистанционното обучение. Тук обществото реагира по-скоро предпазливо и 46% се обявяват „против“, а 28% са „за“. Има и цели 26%, които не могат да преценят.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.