Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Прокурорите приеха декларация за независимост

Прокурорите приеха декларация за независимостснимка: dnevnik.bg

Националното съвещание на прокуратурата в Бояна приключи с приемане на обща позиция, която беше гласувана единодушно от всички магистрати на събитието. Тя ще бъде изпратена до български и европейски институции и ще настоява за независимост на държавното обвинение.

Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член Втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му за най-важна ценност, са казва в позиция на прокуратурата.

Още през 2006 г. Съдът на Европейския съюз е определил „независимостта на съдебната власт“ като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на съдебната власт във всяка държава-членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения.

"Чуваме гласа на българския народ за повече справедливост. Поздравявам ви, гордея се с вас", каза в края на съвещанието главният прокурор Иван Гешев. След събитието министърът на правосъдието Данаил Кирилов и лидерът на "Воля" Веселин Марешки подкрепиха позицията на прокуратура.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.