Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посолство на Русия: България разширява ГТС за сметка на собствените си средства

Посолство на Русия: България разширява ГТС за сметка на собствените си средства

Обърнахме внимание на скорошните изказвания на високопоставените служители на Държавния департамент на САЩ, преценили критично плановете на България за развитието на националната енергетика.

Няколко бележки. Руската държавна корпорация «Росатом» реализира най-голямото количество проекти на АЕЦ на чужди пазари. 36 енергоблока са на различни етапи на строителство в 12 страни. Реакторите ВВЕР-1000 вече са доказали своята надеждност, трайност и сигурност не само в Русия, но и в ЕС, в частност в България и Чехия. Проектът «Белене» отговаря на всички «постфукушимови» изисквания, също така има сертификат EUR.

Интересно е, дали авторитетните американски специалисти споделят скептицизма на колегите от Държавния департамент относно модерните руски ядрени технологии?

Изсмукани от пръстите изглеждат изказаните американски тези за модернизацията на българската газотранспортна система (ГТС).

Доколкото ни е известно, България разширява ГТС за сметка на собствените си средства, като изхожда от националните си интереси, в пълно съответствие с европейското законодателство с цел осигуряване на техническите възможности за диверсификация на доставките на енергоносителите в страната. Чрез разклонената мрежа на тръбопроводите българските партньори създават конкурентната среда за доставчиците на горивото, от което най-накрая печели потребителят. Кой ако не корифеите на пазарната икономика трябва да го разбира…

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники