Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България ще отзове посланика си в Беларус за консултации

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева

България ще отзове своя посланик в Беларус за консултации. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва в срещата GLOBSEC в Братислава, предаде репортер на БГНЕС.

По време на конференцията министър Захариева се срещна със Светлана Тихановская, която е един от водачите на опозицията в Беларус, където продължават протестите срещу авторитарното управление на Александър Лукашенко.

„Днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации. Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС“, заяви министър Захариева.

Тя призова още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ.

„Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събитията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там“, подчерта министър Захариева. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.