Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерът Бойко Борисов обсъди с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър стратегическото партньорство между двете страни

Премиерът Бойко Борисов обсъди с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър стратегическото партньорство между двете страни

Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство обсъди министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещение у нас.

Премиерът Борисов подчерта, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като взаимодействието между двете страни е особено широко и с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството между ЕС и САЩ.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че Стратегическият диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари т.г. в София, представлява нова глава и по-високо ниво на партньорство в приоритетните области от взаимен интерес. Обсъдени бяха още ползите от научно-технологичното сътрудничество между двете държави, за което на 4 септември 2020 г. Министерският съвет одобри проект на споразумение между двете правителства в тази сфера.

Друг акцент в разговора бе българо-американското сътрудничество в сферата на отбраната.

„Благодарни сме за последователната подкрепа на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили, защото така страната ни става още по-сигурна, което увеличава и способностите на НАТО“, подчерта Бойко Борисов пред Кларк Купър.

Министър-председателят добави, че реализацията на двустранното индустриално сътрудничество по линия на придобиването на самолетите F-16 Block 70 ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. Благодарение на договореностите ще се внедри уникално за държавата ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.