Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

COVID смъртността в България – втора в Европа

COVID смъртността в България – втора в Европаснимка: nova.bg

14-дневната заболеваемост от коронавирус в България намалява, но това все още е повод само за много плах и много начален оптимизъм. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Средно 438 на всеки 100 000 от нас са болни, което е трето място на Балканите, като по-тежко е положението в Сърбия и Северна Македония. По показателя „смъртност“ ситуацията е значително по-тежка – 21,4 на 100 000, второ място в Европа след Словения.

По отношение на противоепидемичните мерки Кунчев отбеляза: „Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но не и на тежките случаи, на смъртността“.

За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76% от леглата, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Категорично не сме доволни от тези данни. Не искам гражданите да бъдат излекувани, аз искам гражданите да бъдат здрави, това е целта на мерките.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники