Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава: Не виждам законова, организационна и логистична готовност на изпълнителната власт за предстоящите избори

Държавният глава: Не виждам законова, организационна и логистична готовност на изпълнителната власт за предстоящите избори

Не виждам законова, организационна и логистична готовност за предстоящите парламентарни избори. Посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания. Това заяви държавният глава Румен Радев.

Румен Радев подчерта, че целта на инициираните от президентската институция консултации не е датата на вота, а начина за провеждане на парламентарните избори в извънредна епидемична ситуация. „Решение за датата взима президентът, но начинът на провеждане се определя от Министерския съвет и от неговото парламентарно мнозинство. За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантират здравето и конституционното право на вот на българите“, посочи президентът. По думите на държавния глава значение има също така ефективността на предизборната кампания, която да мотивира българите да гласуват, включително сънародниците ни зад граница. Президентът добави, че датата на предстоящия вот ще бъде определена с указ до края на месец януари.

„За първи път ние ще правим избори по време на пандемия. Това означава, че трябва да имаме ясни и адекватни мерки, навременна и достъпна информация и най-важното – доверие в здравните мерки и в изборния процес“, добави още президентът. Според Румен Радев промени в изборното законодателство следва да гарантират правото на глас за хората, които ще се намират в карантина и в изолация.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники