Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Ангелов: Всеки ваксиниран вече може да получи електронен сертификат

Министър Ангелов: Всеки ваксиниран вече може да получи електронен сертификатснимка: bgnesagency.com

Всеки човек, нa когото са поставени и двете дози от ваксината срещу COVID-19, вече има достъп до електронен сертификат, че е ваксиниран. Сертификатът е част от здравното досие на човек, а достъп до него имат хората с електронен подпис. За тези, които нямат, се предвижда от 1 февруари личните лекари да могат го отпечатват при поискване, тъй като те също имат достъп до здравното досие на всеки от пациентите си.

Сертификатът беше представен от здравния министър проф. Костадин Ангелов и директора на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, които разработиха електронното досие.

My.his.bg е сайтът, където всеки човек може да провери здравното си досие, но само ако има електронен подпис. За момента информацията е, че с такъв разполагат поне 200 000 души, а който иска, може да се сдобие от някой от доставчиците на тази услуга у нас, които са 5 фирми. В досието ще се събира информация за извършени прегледи и издадени направления, както и резултатите от тях.

Там ще се конфигурира и сертификатът за извършена ваксинация. Дали той ще дава предимство при определени ситуации обаче, е политически въпрос, който за момента няма отговор, обясни здравният министър. Според него движението на хората не бива да се ограничава, когато ваксината е доброволна.

Той посочи, че от Информационно обслужване са положили много усилия, така че новият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори е надграден с QR-код и с всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка на света.

„И мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки, когато бъде взето решението на 21 януари. България е готова с този сертификат”, заяви Костадин Ангелов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.