Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради правилата за борба с расизма

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради правилата за борба с расизма

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати официални уведомителни писма до Белгия, България, Финландия, Полша и Швеция за това, че още не са въвели в наказателните си закони европейските правила за борба с расизма и ксенофобията.

Правилата предвиждат за тежките прояви на расизъм и ксенофобия да се налагат ефективни, съразмерни и възпиращи наказания.

Белгийското и българското законодателство не предвиждат действията, извършени на расистка и ксенофобска основа, да бъдат утежняващо обстоятелство при осъждането на престъпления и така не се преследват достатъчно престъпленията от омраза, пояснява ЕК.

България не е успяла да въведе правилно определянето като престъпление на някои видове реч на омразата, които подбуждат към насилие, като откритото оправдание, отричане или банализиране на Холокоста.

Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят, като след това ЕК може да пордължи с наказателнатат процедура, се посочва в съобщението.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.