Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Ваксинацията и оздравелите дават оптимизъм, че ще излезем от пандемията май-юни

Борисов: Ваксинацията и оздравелите дават оптимизъм, че ще излезем от пандемията май-юни

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че страната ни ще получи 700 000 ваксини до края на април. Това каза той по време на посещение в Бяла. Министър-председателят обясни, че разчита на личните лекари и медицинските специалисти да се имунизира максимално бързо и да се поставят по 10 000 - 15 000 ваксини дневно.

„Това означава към милион и половина българи да са или ваксинирани, или с антитела, минали през заразата. Това вдъхва оптимизъм, че май - юни ще излезем от пандемията”, обясни министър-председателят.

Борисов каза, че мерките се разпускат поетапно, на база данните за ваксинираните и оздравелите. Той уточни, че детските градини и ясли ще бъдат отново отворени от 5 април, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема.

Ще се разреши функционирането на откритите площи на заведенията, ресторантите, кафенетата, а театри, галерии, музеи, филхармонии, консерватории ще отворят при определен капацитет – първо на 30%, а при следващата стъпка - на 50%. Предвижда се също отпадането на забраните за функциониране на фитнесите и спа центровете.

Премиерът обясни, че в изключително тежката обстановка това е оптималният вариант, при който има баланс между мерките и щаденето на психичното здраве на хората.

„Затова ние като ластик - отваряме, затваряме за по 10-15 дни. Когато хората се уморят от затварянето, пак отваряме”, добави Борисов. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники