Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кунчев: Втори сме в ЕС и на Балканите по смъртност от COVID-19

Кунчев: Втори сме в ЕС и на Балканите по смъртност от COVID-19снимка: btvnovinite.bg

Отчитаме първите крачки на края на третата вълна на коронавируса в България с много крехка тенденция на намаляване на заболеваемостта. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг на здравните власти.

Нямаме над 1000 души на 100 хиляди заболяемост в страната, но когато изчезнат червените стълбчета, тогава може да се каже, че имаме устойчива тенденция за намаляване, каза още Ангелов.

Той уточни, че не очаква да има повишение на заболелите след изборите, защото мерките са се спазвали.

До края на деня ще се изададе заповед за разхлабване на мерките, но в големите магазини ще се въведе правило за човек на кв. м – 8 или 10 кв. м за тях, добави Ангелов.

Постепенният спад и задържане на болестта е налице. Това се отразява и на мястото ни в ЕС и на Балканите, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По 14-дневна база България в момента е на девето място в ЕС и на четвърто на Балкани по заболеваемост. По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС след Унгария и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония.

„Страните, които са преди нас по заболеваемост в ЕС, са Унгария, Естония, Полша, Франция, Швеция, Чехия, Кипър и Словения. На Балканите това са Сърбия, Северна Македония и Косово. България и Турция са с почти еднаква заболеваемост“, уточни Кунчев.

По отношение на вътрешното разпределение на случаите имаме няколко области с над 700 на 100 000. На първо място е София-град, следвана от Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област.

С най-ниска заболеваемост под 500 на 100 000 са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники