Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Народното събрание избра новия си председател

Народното събрание избра новия си председателснимка: btvnovinite.bg

Ива Митева от "Има такъв народ" е новият председател на 45-ото Народно събрание. Тя беше избрана със 160 гласа "за", нито един "Против" и 74 "въздържал се" от гласувалите в пленарна зала. От дистанционно участващите в заседанието депутати още трима се обявиха "за" номинацията й, а един гласува "въздържал се".

"Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност", заяви Митева веднага след избирането си.

"Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се парламентаристи да добавим младостта, енергията и новаторсикя дух на новоизбраните колеги", допълни новият председател на НС.

От трибуната тя подчерта, че на 4 април повече от половината български избиратели са изпълнили обществения си дълг и са дали своя глас, за да се конституира Народното събрание. "Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми за ясно, предвидимо и стабилно законодателство, дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане", категорична бе Митева.

"Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание като конституционните норми, свързани с парламентарния контрол, изслушването на органите на съдебната власт и на органите, които изцяло или частично се избират от парламента се изпълнят със съдържание. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа", призова от трибуната тя.

След речта й новите депутати гласуваха и кандидатурите на нейните нови заместници. За такива бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Виктория Василева от „Има такъв народ”, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!”. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.