Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България вече е 112-а по свобода на словото

България вече е 112-а по свобода на словото

Много тревожна ситуация" - това е един от изводите на "Репортери без граници" за медийната свобода в България в годишния индекс за свободата на словото. В класацията, която се публикува всяка година през април, страната пропада с още едно място и вече заема 112-о място - най- лошо представяне в Европейския съюз.

От организацията, която през последната година имаха неколкократно позиции и реакции по случващото се с медиите в България, пишат в краткото резюме на ситуацията от април 2020 година досега, че "малкото критични журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти".

"Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-прословутото въплъщение на това недопустимо състояние на нещата, продаде своите медии, но влиянието му върху медиите продължава да бъде проблематично", пишат още от "Репортери без граници".

Индексът на "Репортери без граници" всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии. Тази година класацията показва, че журналистиката е напълно или сериозно възпрепятствана в 73 от страните, а в други 59 държави търпи ограничения. От Европейския съюз България заема най-ниско място, като преди нея са Боливия и Бразилия, а след нея Индонезия, Бенин и Замбия. Турция заема 153-то място. На първо място с "най - свободни медии" са Норвегия, Финландия и Швеция, а в дъното на класацията са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники