Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Разговорът се проведе по инициатива на Шарл Мишел в рамките на подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 24 и 25 юни в Брюксел. Сред обсъжданите теми бяха мерките за икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус, миграцията, както и други теми.

Въпреки, че пандемията все още не е отминала е необходимо европейските механизми за реагиране при кризи да бъдат укрепени, както и да бъде повишена устойчивостта на здравните системи на страните-членки, призова Румен Радев. Държавният глава подчерта, че в условия на криза Европейският съюз е демонстрирал готовността си да действа решително и иновативно и от страните-членки зависи предоставените ресурси да бъдат използвани по най-ефективен начин.

Президентът изрази и желанието на страната ни да дари ваксини на Република Северна Македония и призова за облекчаване на процедурите в тази насока.

„България отделя специално внимание на външното измерение на миграцията като важен стълб на цялостния подход на ЕС в тази област“, отбеляза още държавният глава и приветства задълбочаването на сътрудничеството със страните от съседните на Европа региони. Президентът посочи също така, че все още ЕС се нуждае и от план за реакция в случай на бързо нарастване на миграционните потоци. „Необходимо е да бъдем подготвени и да имаме точни и ясни инструкции с какви ресурси и брой хора трябва да отговорим при евентуална такава ситуация“, каза още Румен Радев.

Актуалната ситуация в Източното Средиземноморие, отношенията на Европейския съюз с Русия и Турция, както и с Беларус, също бяха сред темите на разговора.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.