Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър обсъдиха въпроси за стратегическото партньорство

Министър Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър обсъдиха въпроси за стратегическото партньорство

Въпроси за стратегическото партньорство между България и САЩ в сферата на отбраната обсъдиха 18 октомври министърът на отбраната на Република България Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят на отбраната на САЩ по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър.

Отбелязано бе ползотворното взаимодействие между двете страни по отношение на модернизацията на българските въоръжение сили, провеждането на съвместни учения и тренировки, сътрудничеството в региона на Черно море и в сферата на киберсигурността. На съвместно работно заседание беше разгледан постигнатият напредък по изпълнението на договорените насоки за работа в „Пътната карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ 2020-2030 г.“.

Министър Георги Панайотов отбеляза, че освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество, изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна по отношение на изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.

Заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър отбеляза, че американската страна високо оценява действията, предприети от България във връзка с възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО. Той изрази благодарност към българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ. Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави. Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., настоящата американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.