Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България остава на трето място в света по смъртни случаи от COVID-19

България остава на трето място в света по смъртни случаи от COVID-19снимка: btvnovinite.bg

Европа остава единственият регион, в който коронавирусът продължава да печели територии, по данни на Световната здравна организация (СЗО). Броят на новите случаи е нараснал с 6 на сто към сряда, спрямо повишение от 18 на сто миналата седмица, съобщи БТА.

Според СЗО повишаването на броя на случаите се обяснява с комбинация от недостатъчно ваксинационно покритие и облекчаване на мерките срещу КОВИД-19. По данни на европейския клон на организацията броят на хоспитализациите е нараснал повече от два пъти за една седмица.

Равнището на заразяване през седмицата беше най-високо в Европа (192 нови случая на 100 000 души), следвана от двете Америки (72 нови случая на 100 000). В Европа най-голямо повишение на броя на новите случаи отбелязват Великобритания, Русия, Румъния и Турция, макар че увеличение регистрират и Полша, Чехия и други страни от Централна и Източна Европа.

СЗО определи вчера темпото на разпространение на коронавируса в Европа като "силно притеснително" и предупреди, че това може да доведе до още половин милион смъртни случая на континента до края на февруари.

Във всички региони освен Европа е отбелязано намаляване на броя на новите случаи или запазването им на същото равнище. Най-голям спад е регистриран в Близкия изток (-12 на сто), Африка и Югоизточна Азия (-9 на сто).

Броят на смъртните случаи по света отбелязва ръст от 8 на сто. Прагът от 5 милиона случая, дължащи се на КОВИД-19, беше преминат в понеделник вечерта, като 1,4 милиона от тях са регистрирани в Европа. Дневно на континента се регистрират около 3600 смъртни случая.

България остава на трето място в света по брой на смъртните случаи на 100 000 души население. Босна и Херцеговина е на второ място, след Перу.

Повишението на броя на смъртните случаи в Европа се дължи предимно на смъртността в Русия (8 на сто увеличение спрямо предишната седмица), Украйна (повишение от 1 на сто) и Румъния (+4 на сто).

Повечето хоспитализирани и умрели не са били изцяло ваксинирани, подчертава СЗО, като призовава за продължаване на ваксинацията, масово носене на маски и спазване на социална дистанция.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники