Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отменя се изискването за писмено информирано съгласие за ваксиниране срещу COVID-19

Отменя се изискването за писмено информирано съгласие за ваксиниране срещу COVID-19

От днес отпада изискването за подписване на информирано съгласие от страна на гражданите преди поставянето на ваксина срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг, като уточни, че темата е обсъдена с директора на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Аммон при посещението ѝ в страната преди две седмици. Нейното становище е, че няма европейско изискване за такъв документ.

От извършената проверка на нормативната уредба у нас се установило, че не са налице нито правни, нито медицински основания за искане на писмен документ за информирано съгласие за поставяне на ваксина за COVID-19.

Министърът на здравеопазването обяви, че от вторник, 23 ноември, ще бъде открита телефонна линия, на която всички граждани ще могат да задават своите въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията – показания, противопоказания, дали могат да се поставят ваксини при определени заболявания, при бременност и т.н. На телефоните ще отговарят лекари и специалисти от Медицински университет – София.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники