Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руски филм подклажда българо-македонските исторически спорове

Руски филм подклажда българо-македонските исторически спорове

Руски филм, с премиера в Северна Македония, предизвика възмущение в България. Според авторите на „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е Македония, а Светите Кирил и Методий и учениците им нямат нищо общо с България.

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни проф. Анна Кочева от „Института по български език“ пред bTV. Тези опити се още от 80-те години в руската наука, каза Кочева и призова българската държава да реагира по казуса.

Руското посолство в София заяви, че: „Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното.

Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, неподкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел.“

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники