Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Радев: Религиозното разбирателство и толерантността трябва да бъдат насърчавани с общи усилия

Президентът Радев: Религиозното разбирателство и толерантността трябва да бъдат насърчавани с общи усилия

Опазването на християнското присъствие и наследство, както и подкрепата за религиозния мир в Светите земи като модел за толерантност и разбирателство обсъди днес на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев на среща с Рами Мохраби и Надер Мохраби - пратеници на патриарха на Йерусалим Негово Светейшество Теофил III, които са на посещение у нас. В срещата участва и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква.

От името на Патриарха на Йерусалим гостите поднесоха благословение към българския народ и пожелание за мир, здраве и благоденствие. Те информираха президента за благословията на Н. Св. Теофил III за откриване на духовен български център в Йордания на мястото на кръщението на Исус Христос.

Държавният глава Румен Радев потвърди подкрепата на страната ни за защита на християнското присъствие в Светия град и укрепването на съвместното мирно съжителство между представителите на различни религии. „Културата на толерантност и разбирателство между общностите на различни вероизповедания има силни корени и в България. Този модел трябва да бъде насърчаван в съвременния свят на различни предизвикателства“, заяви президентът Радев. Той изтъкна ролята на Българската православна църква за утвърждаването на вярата и православните добродетели, както и за сътрудничеството с другите вероизповедания.

Държавният глава и гостите му подчертаха, че с обединени усилия трябва да се отстояват ценностите за мир и хуманност и да не бъде позволявано ненавистта и омразата да взимат превес.

Пратениците на Н. Св. Йерусалимския патриарх ще бъдат приети и в Св. Синод.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.