Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Януари най-студен от 53 години насам

Януари най-студен от 53 години насам

Още преди да е приключил, този месец вече е най-студеният януари от 1964 г. насам. Средната температура за периода е минус 6 градуса, при обичайна средна температура за този месец 5 градуса. Тези стойности са измерени в София, където обикновено не е е най-студено, а на различните места в страната варират, обясни пред “Труд” синоптикът от “ТВ-МЕТ” Симеон Матев.

Той посочи, че въпреки че месецът е студен, през тази година не са регистрирани абсолютни температурни рекорди.

“Дори да са ниски, температурите все пак са нормални. През последните няколко години сякаш свикнахме на топли зими, но обикновено веднъж на 5-6 години се случва по-тежка зима”, заяви Матев. Той даде за пример последната по-сурова зима през 2012 г., когато в Кнежа са били измерени минус 29 градуса.

Синоптикът посочи, че през януари т.г. най-ниската температура в измерена в Кюстендил. Там на 8 януари градусите са паднали до минус 26.

По думите му месецът ще остане студен и през оставащите дни, но минималните температури няма да падат драстично. Те ще са средно от минус 12 до минус 7 градуса, а максималните ще са между минус 3 и 2 градуса.

Такова ще остане времето докъм 5 февруари, а след това ни очаква значително затопляне, като на места максималните температури ще достигнат 10 градуса. След повишението на температурите истинската зима отново ще напомни за себе си.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники