Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пролетта настъпва в 12.28 часа днес

Пролетта настъпва в 12.28 часа днесснимка: dnevnik.bg

За 2017 година астрономическата пролет ще настъпи днес, 20-и март в 12.28 часа българско официално време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с настъпването на астрономическата пролет.

По думите му тогава Слънцето ще бъде в пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби. „Това е датата на пролетното равноденствие“, каза Пенчо Маркишки. Той обясни, че хората вече усещат по-голямата продължителност на деня, например по това, че се връщат от работа по светло или в полумрака скоро след залеза, а не по тъмно, както бе през януари.

„Скоро ще има и друго събитие, което ще ни напомни за пролетта – ежегодното преминаване към лятно часово време, което тази година ще бъде въведено в 03.00 часа на 26-и март (неделя), когато ще превъртим стрелките на часовниците си с един час напред“, коментира физикът. Той допълни, че датите на равноденствията и слънцестоенетата са едни и същи за целия свят.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники