Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Четири са случаите на морбили в Пловдив

Четири са случаите на морбили в Пловдив

Две малки деца и две млади майки са болни от морбили в Пловдив, под съмнение е още едно дете, бебе на една от майките, което също показва признаци, предаде кореспондентът на БГНЕС в града под тепетата.

Първият от случаите беше на двегодишно дете от Столипиново, диагнозата вече е потвърдена лабораторно, очакват се резултати от другите случаи. Важното е, че всички те са се заразили у нас. По първоначални данни първото заболяло дете беше дошло от Германия през Румъния, но сега се оказва, че то се е заразило тук. За него със сигурност се знае, че не е имунизирано, за останалите случаи не е ясно, болните майки не знаят. Всички те са настанени в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги” и са в задоволително състояние, засега нямат усложнения.

Днес се очаква допълнителна ваксина, която ще бъде раздадена на личните лекари за пациентите, които не са имунизирани срещу морбили. Ваксината е в националния имунизационен календар, но ако има отказ, сега трябва да се компенсира.

Последната голяма епидемия на морбили у нас беше през 2010 година, имаше смъртни случаи след усложнения при малки деца в Монтана и Сливен. Заболяването, известно още като „ дребна шарка”, има силен интоксикационен период, протича с обрив и висока температура и нерядко дава усложнения като бронхити, пневмонии, менингоенцефалити. В момента епидемична обстановка има в северната ни съседка Румъния, там са регистрирани над 3000 случая, има 17 смъртни случая. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники