Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Увеличава се употребата на канабис и екстази в България

Увеличава се употребата на канабис и екстази в Българияснимка: btvnovinite.bg

Българите на възраст 15-24 години са най-честите потребители на наркотици в България. Това показват данните от доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и пристрастяването, представен днес в Брюксел.

В нашата страна най-често се употребява марихуана (8,3 на сто), като момчетата и младите мъже прибягват два пъти по-често от момичетата и младите жени към този наркотик. Екстази взимат 2,9 на сто от българите на възраст 15-34 години, амфетамин – 1,3 на сто, а кокаин - 0,3 на сто.

Сред българите, лекувани от наркотична зависимост (3423 души), най-много са потребителите на хероин (73 на сто). За 2015 г. България е отделила бюджет от два милиона лева за борба с наркотичните зависимости.

Най-често властите у нас изземат марихуана, хероин, амфетамин, метамфетамин и хашиш. През 2015 г. българските съдилища са разгледали 4195 дела, свързани с наркотици.

Според приложената статистика в България употребата на канабис и екстази постоянно расте, но намалява интересът към кокаина и амфетамините.

Българите употребяват значително по-често цигари, алкохол и наркотици (обичайни и "нови") в сравнение с останалите в ЕС. Същевременно в ЕС се употребяват повече успокоителни, набавени без лекарско предписание.

В доклада е записано, че у нас постоянно расте броят на заразените с болести покрай венозната употреба на наркотици. Всеки десети българин, заразен с ХИВ, е приемал венозно наркотик, показват данните.

Българите на възраст 30-35 г., които умират заради употребата на наркотици, са два пъти повече на брой в сравнение с останалите в ЕС. От жертвите на наркотичните зависимости у нас 88 на сто са мъже. От 2008 г. у нас се наблюдава траен спад в броя на смъртните случаи, причинени от приема на наркотик.

Повече от 93 млн. европейци са опитвали незаконни наркотици някога през живота си. В периода от 2009 г. до 2016 г. в Европа са установени 25 синтетични опиоида с голяма сила на действие – вещества, от които са достатъчни малки количества за производството на хиляди дози.

Смъртните случаи от свръхдоза в Европа са били 7950 през 2014 г., през 2015 г. те се увеличават с 6% и това засяга всички възрастови групи. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники