Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Прокуратурата обвини Стоян Александров за лихварство

Прокуратурата обвини Стоян Александров за лихварствоснимка: btvnovinite.bg

Прокуратурата привлече като обвиняем финансиста Стоян Александров, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).

Той е обвинен в лихварство – упражняване на банкова дейност без разрешение.

Прокуратурата направи проверка на бившия финансов министър (правителството на Любен Беров – в периода 1993 – 1994 г.) за лихварство.

Тя започна на 8 септември 2016 г., водеше се от Софийската градска прокуратура и бе за периода 2002 – 2016 г. Тогава Стоян Александров е бил директор на банка, но проверката е в качеството му на физическо лице.

На Александров са му повдигнати две обвинения за сделки без разрешение.

Първото е за 61 броя кредити в лева, евро и щатски долари, отпуснати на различни физически и юридически лица, които са в размер на 541 хил. лв., 1,693 млн. лв. и 3,738 млн. евро. Кредитополучателите са ги връщали с договорени лихви.

Второто обвинение е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г., като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 броя кредити в общ размер на малко над 1 млн. лв. и за близо 10 млн. евро.

За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 лв. до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на дееца.

На Стоян Александров е определена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 100 000 лв.

В момента Стоян Александров е съветник в Столичния общински съвет, където влезе от листата на "Движение 21" на Татяна Дончева. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники