Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За седмица в България са регистрирани четири случая на западнонилска треска

За седмица в България са регистрирани четири случая на западнонилска треска

В България са регистрирани 4 случая на западнонилска треска за седмица. Според статистиката от 10 случая на заразени, 8 не развиват усложнения и се възстановяват напълно. Това коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на "Нова телевизия".

"Заразата се пренася чрез ухапвания от комари. Те смучат кръв от прелетни птици, които носят вируса и така го предават на хората. Страната ни се намира на два пътя на миграция на птиците, а пикът на заразата е през есента", коментира експертът.

По думите му на 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска, заболява само един. "Трябва да се взимат строги мерки – ползването на препарати, комарници по прозорците и избягване на места, където има много комари", каза той.

"Проявата на заболяването е със засягане на централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е само симптоматично. Лечение срещу самия вирус няма", каза още директорът.

На 25 септември беше регистриран първи смъртен случай от западнонилска треска у нас тази година - на 84-годишен мъж от ямболското село Ботево, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Ямбол. Възрастният мъж е лекуван една седмица в инфекциозно отделение на ямболската болница, където по-късно е починал. Мъжът не е пътувал до рискови държави, уточниха здравните инспектори. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники