Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Всеки пети загинал на пътя през 2018 г. е пешеходец

Всеки пети загинал на пътя през 2018 г. е пешеходецснимка: dnevnik.bg

През 2018 г. при катастрофи са загинали 607 души. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи (МВР). Спрямо 2017 г. жертвите на пътнотранспортни произшествия са намалели със 75 души, което прави 11% по-малко загинали.

За последните 5 години това е най-малкият брой на починали при или след катастрофа. От 2008 г. насам с най-малко загинали са 2012 и 2013 г. Тогава смъртни случаи при пътни произшествия са 601.

Официална статистика за 2018 г. за броя на катастрофите и загиналите по области ще бъде обявена в края на януари. От МВР уточняват, че имат данни за произшествията до края на ноември миналата година и те показват, че най-много тежки катастрофи има на територията на областната дирекция в Пловдив – 863. Следва столичната дирекция със 749 тежки произшествия, а на трето място е Варна с 665.

Най-малък е броят на тежките катастрофи в Перник – 48. В Търговище и Ямбол пък са станали съответно 55 и 56 инцидента.

Освен с най-много катастрофи Пловдив е лидер и в показателя за най-много загинали на пътя. До края на ноември 2018 г. при катастрофи в града са починали 70 души. На територията на столицата загиналите са 48, а във Варна – 45. Най-малко са загиналите в Кърджали – трима, както и в Кюстендил и Смолян – по четирима.

Нарушения на шофьорите продължават да са основната причина за катастрофите. Според данните на МВР близо 97% от инцидентите са причинени от тях. Пешеходци пък са виновни за 0.77% от произшествията. Въпреки това една пета от жертвите на пътя са именно пешеходци, като 115 души са загинали до края на ноември.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.