Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Израелец е арестуван във Варна по искане на Гватемала

Израелец е арестуван във Варна по искане на Гватемаласнимка: dnevnik.bg

Международната полицейска организация Интерпол е уведомила властите в Гватемала, че израелският гражданин Азария Леви е арестуван в България заради корупционен скандал, съобщиха гватемалският радио- и телевизионен оператор и израелски медии.

Леви, предприемач, свързан със "Солел бонех" (най-старата строителна компания в Израел) е арестуван във Варна след кацане на летището, където пристигнал от родината си.

Разследвания на специализирана прокуратура, която работи по корупционни случаи, и други органи е установило, че компанията е участвала в незаконни плащания за 6.1 млн. до бившия министерстър на комуникациите и инфраструктурата на Гватемала Алехандро Синибалди, за да получи обществени поръчки между 2012 и 2015 г. Гватемала издаде през август заповеди за ареста на още 12 души заради същия скандал.

Според в. "Йедиот ахронот" Азария Леви е директор в SBI, поделение на "Солел бонех" за чуждестранни проекти, е заподозрян, че е участвал роля в схемата. "Таймс ъф Израел" пък пише, че той е помогнал за плащанията, без да се уточнява какво точно е било участието му. Уточнява се, че заради липсата на договор за екстрадиция между Гватемала и България остава отворен въпросът дали Леви ще бъде екстрадиран.

Израелското външно министерство съобщи, че следи случая. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники