Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Украинци преминават източната румънска граница с фалшиви български лични карти

Украинци преминават източната румънска граница с фалшиви български лични картиснимка: bnr.bg

Румънският вестник "Адевърул" съобщава днес за нов престъпен метод за прекосяване на източната граница на Румъния - чрез фалшиви български лични карти. Методът се използва главно от молдовци и украинци, които искат да влязат в Румъния, а оттук и в останалата част на Европа, но нямат гражданство на страна членка на ЕС. Тези, които прибягват до този метод, се надяват, че румънските полицаи на източната граница няма да бъдат толкова бдителни спрямо българските лични карти, колкото спрямо румънските, и така няма да забележат фалшификацията, пише вестникът, цитиран от БТА.

Изданието съобщава, че на източния бряг на река Прут - в Молдова, през последните години е била създадена широка мрежа фалшификатори на лични документи. През 2018 г. граничните полицаи в окръзите Галац, Яш, Васлуй и Ботошани са открили стотици фалшифицирани лични карти, което изглежда е накарало фалшификаторите да се замислят. Затова от известно време на източната граница биват разкривани предимно фалшиви български лични карти, като притежателите им се надяват, че граничните полицаи ще ги разпознаят по-трудно отколкото румънските, пише "Адевърул".

Последният такъв случай бе на 13 февруари на граничен пункт Оанча в окръг Галац. На пункта за влизане в страната се явил молдовският гражданин Витали К., на 22 години, с автомобил Мерцедес, регистриран в България. При граничния контрол била установена разлика между физиономията на мъжа и снимката на биометричния молдовски паспорт. Граничните полицаи поискали от пътника да представи друг документ за самоличност, при което той извадил българска лична карта. Имайки вече подозрения към младия мъж, румънските гранични полицаи установили, че картата е фалшива. Пътникът признал впоследствие, че се е сдобил с тази лична карта от свой сънародник срещу сумата от 100 евро. Той твърдял също, че не знаел, че документът е фалшив.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники