Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Радикализиран младеж от Пловдив правил бомби, вербуван бил от Ислямска държава

Радикализиран младеж от Пловдив правил бомби, вербуван бил от Ислямска държаваснимка: bgnesagency.com

Тук става въпрос за дете – жертва не за извършител на сериозно престъпление. Става дума за лична трагедия, която за щастие не е развита до мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка с предотвратения атентат в Пловдив, предаде репортер на БГНЕС.

Някои проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да бъде противодействано от цялото общество.

Става дума за дете на 16 г., в сряда се получи сигнал от близки на това дете. ДАНС ни уведоми веднага за сигнала, става дума за ученик, който се е радикализирал. В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, претърсихме две помещения, които детето е използвало съзнателно. Ученикът е от елитна пловдивска гимназия от добро семейство с възможности. Ученик, който е супер интелигентен, добави Гешев. В помещения бяха намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, това са т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово. Като за атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг. А сега става въпрос за 14,5 килограма от това вещество, подчерта Гешев. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска държава, добави още зам.-главният прокурор.

Под егидата на главния прокурор се подготвя проект за създаване на антитерористични центрове, съобщи Гешев. Тези центрове би трябвало да комулират в реално време цялата информация и в реално време почти всички служби да имат представители. Ако има разбиране от премиера, нещата могат да се случат в кратък период. Относно наказателно-правния аспект, ще кажа, че основният проблем, който трябва да бъде решен в кратък срок е взаимодействието между отделните служби, които са ангажирани в противодействието срещу тероризма, подчерта Иван Гешев.

На 16-годишното момче трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда. Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а детето да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психиатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, което според мен е в някаква степен грешка, уточни Гешев. Той добави, че прокуратурата ще внесе протест. „В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая“, допълни още Гешев.

Попитан дали става дума за мрежа, Гешев подчерта, че това е индивидуален случай, а не част от мрежа и добави, че момчето е било обработвано от професионалист, който от социалните мрежи го е прехвърлил в специален канал, а от там обвиняемият е имал достъп до видео канали, в които да се обучи как да направи взривните вещества.

Зам.-главният прокурор не пожела да каже дали има други подобни случаи в страната, заявявайки, че няма да коментира, случаи, по които се работи. Той не можа да каже дали се е знаело и коя е била мишената в Пловдив.

Директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков коментира, че ще помогнат на вербуваното от „Ислямска държава“ момче и да го изведат от средата, в която е попаднало.

„В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Казвам ние, имам предвид инспекторите от Детска педагогическа стая. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето“, каза още той и добави, че в понеделник започват активна работа с него.

„Колегите ще бъдат в непрекъснат контакт с него и с родителите. Те ще бъдат един изключително добър наш партньор с работата с това дете. Ние сме длъжни да положим всички усилия да помогнем на това дете и да го изведем от тази среда“, допълни Илков и поясни, че то няма да спира да ходи на училище. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники