Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката на сървърите й

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката на сървърите йснимка: dnevnik.bg

"Изключително неприятна атака, информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3% от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, чиито лични данни са били изтеглени". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг след свиканото заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Безпрецедентната кибератака срещу масивите на Националната агенция за приходите е станала преди време, като властта и службите са разбрали за нея чак вчера, когато хакерите изпратиха на български медии част от откраднатите данни като доказателство за успеха си.

Данните за посегателството срещу НАП за съжаление постъпиха по начина, по който и част от българските медии разбраха за него, призна пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Той опроверга по-ранния коментар на колегата му от МВР Младен Маринов, че атаката е отговор на решението за покупка на американски изтребители F-16: „Сигурни сме, че информацията е добита по-рано”.

Все още не е ясно даже как хакерите са успели да се сдобият с над 20 гигабайта данни. Временно е ограничен достъпа до електронна услуга за възстановяване на ДДС през сайта на НАП, която работи от 2012 г., и която, според аналитици, може да е дала възможност за злоумишлен достъп. „Възможна е и вътрешна уязвимост на системата, злонамерена дейност отвътре в информационната среда на НАП”, призна още той. При доказани небрежност, непредпазливост или вмешателство от страна на служители, ще има наказания и ще се намеси и прокуратурата.

До момента няма и никакво доказателство за руско участие в хакването извън руския имейл адрес, от който са били уведомени медиите.

„Предприети са мерки за минимизиране на щетите. По нареждане на премиера в другите държавни институции се извършва преглед на информационните системи с оглед констатиране на уязвимости по линия на външен нерегламентиран достъп”, заяви Младен Маринов.

Горанов отбеляза, че в момента са ангажирани специалисти от държавния и от частния сектор, които анализират логовете на сървърите в НАП. „Добри ИТ специалисти за публичния сектор много трудно се намират при установените нива на заплащане”, призна той.

По думите му е възможно да има последици за България по линия на международните разпоредби за защита на личните данни.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.